Dieta wątrobowa

wątroba ludzka (dieta)Jest to dieta lekkostrawna, którą stosuje się przede wszystkim w stanach chorobowych wątroby, trzustki, woreczka żółciowego i dróg żółciowych. Zaleca się ją również przy odchudzaniu, ponieważ daje bardzo dobre rezultaty bez specjalnego wysiłku.

Ogólne zasady stosowanie diety wątrobowej:

– należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu (co 3 – 4 godziny), w miarę możliwości o stałych porach

– posiłki powinny być o niezbyt dużej objętości, co oznacza, że nie należy się najadać do syta

– należy wykluczyć z diety posiłki tłuste, smażone, mocno przyprawione, wędzone oraz zawierające dużo błonnika

– potrawy najlepiej gotować na parze, w wodzie lub piec bez tłuszczu

– stosujemy następujące proporcje składników odżywczych (na dzień)

1 gram białka na kilogram masy ciała (Np osoba ważąca 70 kg musi spożyć około 70 gram białka w ciągu dnia co wymusza zjedzenie ok. 350 g chudego mięsa lub podobną ilość twarogu itd)

0,5 g tłuszczu

maksymalnie 400 g węglowodanów dziennie z produktów lekkostrawnych czyli białego pieczywa (pszennego), drobnych kasz, ryżu białego i drobnych makaronów.

– preferowane produkty to chude mięsa, ryby, białka jaj, chude twarogi, pszenne pieczywo, drobne kasze, biały ryż, drobne makarony, warzywa gotowane, dojrzałe owoce bez pestek

– preferowane potrawy to zupy, kleiki, kisiele

Ważne jest też, żeby nie spożywać w ogóle alkoholu i pić sporo płynów (2 litry wody, soków warzywnych). Można pić słabą herbatę, kawy i tytoniu raczej unikać.

 

1 Komentarz

  • Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mną? Nie będzie łatwo ale trzeba się wziąć za siebie. Mam już dobry sposób na chudnięcie, wszyscy którzy są chętni proponuje zacząć od wipisania w google – xxally radzi jak szybko schudnąć

Dodaj komentarz