Dieta punktowa (dieta Hanny Bakuły, dieta strażników wagi, Weight Watchers).

straznicy wagiDość skomplikowana dieta odchudzająca, polecana niegdyś przez malarkę Hannę Bakułę, która przy jej pomocy osiągnęła znaczny spadek wagi. Polega ona na zastosowaniu specjalnego jadłospisu opracowanego indywidualnie na podstawie takich parametrów jak wiek, płeć, wzrost, waga, aktywność fizyczna, czy wreszcie planowany spadek wagi. Dzięki tej charakterystyce oblicza się, za pomocą wzoru lub kalulatora, liczbę dopuszczalnych punktów na dzień. Punkty te oznaczają poszczególne posiłki – zgodnie z tabelą. Przykład:

Mężczyzna, 31 lat, 176 cm wzrostu, waga 92 kg, aktywność fizyczna średnia, planuje zrzucić 12 kg

Liczba punktów – 36 co oznacza, że osoba może zjeść w ciągu dnia produkty o łącznej liczbie punktów nie przekraczającej 36. Można to wyliczyć korzystajać z kalulatora dostępnego TUTAJ – http://www.healthyweightforum.org/eng/calculators/ww-points-allowed/

Tabela punktowa dla poszczególnych produktów (wg najnowszego sposobu punktowania point plus):

0 punktów:

Ananas, bakłażan, 1 banan, brokuły, brukselka, brzoskwinie, buraki gotowane, cukinia, cykoria, 1 cytryna, dynia, groszek, gruszka, jabłka, kalafior, kalarepa, kapusta (w tym kiszona), karczochy, koper, marchew (góra 2 spore), morele, musztarda, ocet, ogórki, pomarańcze, pomidory, repa, rzodkiewka, sałata, seler, szpinak, śliwki, winogrona, wiśnie, woda, żurawina

1 punkt:

Anchois (6 sztuk), arbuzy, plasterek boczku, kromka chleba pełnoziarnistego, suszone jabłka (1/4 szklanki), kiwi, 1 mandarynka, 1/4 szklanki otrąb owsianych, łyżeczka oleju roślinnego, łyżka śmietany, szklanka truskawek

2 punkty:

Awokado, pół szklanki białej fasoli (po ugotowaniu), 1 grejpfrut, 1 tortilla (placek), gotowana wątróbka z kurczaka (około pół szklanki), kieliszek wina słodkiego, kieliszek wódki, pół szklanki ziemniaków puree

3 punkty:

szklanka makaronu (po ugotowaniu), 1 pierś z kurczaka ugotowana bez skóry, 1 piwo (standardowe 0,5 litra), łyżka smalcu, pół szklanki tuńczyka w sosie własnym, 200g twarogu, gotowane udko z kurczaka bez skóry.

4 punkty:

filet z suma ugotowany, szklanka ryżu białego po ugotowaniu, 1 talerz żurku ze smietaną, 200 gramowa pizza z szynką, 125 g schabu

5 punktów:

pół szklanki fasolki po bretońsku, szklanka gulaszu wołowego, 7 średnich orzechów włoskich, stek wołowy chudy

 

Powyższa tabela przedstawia nowy sposób punktowania produktów tzw. Punktacja point plus, która opiera się na wartościach odżywczych posiłków. Dotychczas stosowana punktacja (original) brała pod uwagę głownie ich kaloryczność.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>